Különböző élethelyzetekre vetítve nehéz rövid, általános befektetési lehetőségeket ajánlani. Elengedhetetlenül fontos, hogy a személyes célok eléréséhez vezető pénzügyi megoldásokat igényeinknek, lehetőségeinknek és céljainknak megfelelően tervezzük, nagyon hasznos a bevételeinket és a kiadásainkat pontosan vezetni, minden pénzmozgást jegyzetelni. Így egy későbbi tervezésnél sokkal egyszerűbb lesz a számolás, a megfelelő eszközök megtalálása.

Sürgős és váratlan kiadásokra bankszámlán, rövid lekötéssel érdemes tartalékolni, hasznos lehet egy testre szabott banki (megtakarítási) számla. Bankszámlák között óriási különbség van, így ebben alapos körültekintés kell – kevesen tudják, hogy Magyarországon a folyószámlákon mintegy háromezer milliárd forint van, így a bankrendszer évente mintegy kétszáz milliárd forintnyi kamatra tehet szert a számlatulajdonosok helyett. A folyószámlán ezért érdemes minél kevesebb pénzt tartani, és más befektetési lehetőséget keresni, ami jól kamatozik. Ha van arra lehetőség, hogy legalább három, de inkább öt évig ne nyúljunk a megtakarításhoz, akkor Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) ajánlok, de ezek között is van különbség (költség, mögöttes értékpapírok választéka, biztonság, stb).

Középtávú befektetéseket igénylő célok – melyek egyénileg sokfélék lehetnek:

  • ingatlannal kapcsolatos célok, melyek 4-10 éven belül aktuálisak: valamilyen lakáskassza lehet a jó megoldás,
  • tőkefelhalmozás, tartalék gyűjtése (10/15 éves céllal): új ház építése, ingatlan bővítés, gyermekek taníttatása és első albérletük / ingatlanjuk finanszírozása,
  • gépjármű vásárlása, cseréje,
  • rendszeres utazások,
  • költségesebb hobbyk,
  • vagy adott esetben hitel(ek) futamidejének rövidítése,
  • illetve bármilyen más középtávú cél

– ezek mind alapos pénzügyi elemzést, kellő testreszabást, hatalmas figyelmet igényelnek és alaposan megtervezendőek. Mindamellett attól, aki(k)ről a terv szól, fegyelmet igényel minden pénzügyi terv.

Hosszú távú célok:

  • (ma még tervezett, vagy pici) gyermek “elindítása” és támogatása,
  • nyugdíjas évekre való felhalmozás,
  • tőkejövedelem forrásának megteremtése.

Két utóbbi időtávon már vagyonkezelői, privát-bankári szolgáltatás, portfóliókezelés lehet az egyik jó megoldás, vagy a befektetési alapok világában érdemes elemzéseket végezni. Ami elengedhetetlen: a személyes célok és motivációk kutatása, megtalálása, szem előtt tartása, és a személyes célok eléréséhez vezető megoldások, egy megoldó csomag összeállítása. Ezek alapján már egészen barátságos lesz az egész.

Ezt a linket mindenképpen javaslom megtekintésre a témában, több cikk is található Gazdagodó Blogon a különböző tervezési metódusokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.