Számtalan élethelyzet van, amikor a meglévő pénzünk nem elegendő egy régóta vágyott termék megvásárlásához, vagy életünk egy-egy fontos eseményének finanszírozásához. Az életkor előrehaladtával más és más kihívásokkal kell szembenéznünk. De akár kis dologról van szó, akár nagyobb értékű árucikkről, szolgáltatásról, ingatlanról, minden esetben felmerül a kérdés: kell-e az a dolog annyira, hogy mástól kérjünk rá pénzt?

A különböző célok és/vagy igények kielégítésére különböző hiteltermékeket ajánlanak a bankok. Természetesnek tartjuk, hogy ha több pénzünk van, mint amennyit egy adott idő alatt el akarunk költeni, akkor a felesleget (vagyis a megtakarított összeget) pl. bankba tesszük, és ezért kamatot kapunk. A bank viszont pénzünket nem csak őrizni, de használni is fogja, azaz kölcsönadja olyanoknak, akiknek épp pénzre van szükségük, s azt várhatóan vissza is tudják fizetni. A hitel olyan pénzkölcsön, melynek kamattal, valamint a hitel igénybevételéhez kapcsolódó egyéb költségekkel (pl. kezelési költség) növelt összegét az adós a hitelszerződésben foglalt feltételek mellett – általában részletekben – fizeti vissza.

Hitelfelvételkor több pénzt elköltésére nyílik lehetőség, mint amennyit előzőleg összegyűjtöttünk, így több pénzünk lesz a jelenben. A hitelért a bank kamatot kér, ez az ára ugyanis annak, hogy azonnal pénzt bocsát rendelkezésünkre. A felvett összeget kamataival együtt a jövőben részletekben kell visszafizetni. Hitelfelvételkor egyúttal jövőbeni bevételünk egy részéről is lemondunk, hiszen azt a törlesztések kifizetésére kell majd fordítani. Hitel felvétele előtt minden esetben érdemes végiggondolni, tudnánk-e előtakarékoskodni, és a hitel felvételét későbbi időpontra halasztani, mert akkor lehetséges, hogy a kiadások egy része saját pénzből is fedezhető, és így kevesebb banki költséget kell fizetni.

Talán említeni sem kell, hogy jelen hitelpiaci helyzetben, főként a magyarországi adósokat érintően, ma már teljességgel elengedhetetlen a megfelelően képzett szakember bevonása, és a nagy mennyiségben felvett (leginkább deviza-) hitelek költségeinek normalizálása.

2013. május hónaptól tanácsadásunkat kiegészítettük hitelekkel, banki termékekkel kapcsolatos jogi tanácsadással. Bővebben a jogi tanácsadás oldalunkon.

Írjon nekünk:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszáma - ha a probléma jellege miatt pontosításra van szükség (kötelező)

A kérdés jellege (kötelező)

Tárgy

Üzenet