Félelem a befektetés biztonságától
Kifogások, és félelmek a befektetéstől, a kockázatoktól.
2013-07-08
happy-family
Logikus megoldás recept, okoskodás helyett
2014-02-20
Show all
matek

Az egész Világ tiszta matek.”

Befektetni kétféleképpen lehet. Lehet úgy, hogy az embernek rendelkezésére áll egy bizonyos összeg, és azt befekteti. Nevezzük el ezt „egyösszegű” befektetésnek.

A másik lehetőség az, amikor nincs nagyobb összegünk befektetni, nincsenek millióink, de nagyon szeretnénk, ha lenne majd, néhány év múlva. Ezért hajlandóak vagyunk tenni is, havi, vagy negyedéves rendszerességgel félreteszünk valamekkora összegeket, rendszeresen. Mivel kisebb összegekről van szó (legalábbis kisebbről, mint az első bekezdés egyösszegű befektetésénél), így azt elég hosszú időn át érdemes befektetni, türelmesen, apránként, mégis szintén hatékonyan.

Itt érdemes megemlíteni a háziasszonyok 1. befektetési törvényét, miszerint

VAGYON = IDŐ x PÉNZ

Sok pénzünk lehet, ha a két szorzandó közül legalább az egyik nagy szám. Vagy nagy összeget kell befektetnünk – akár néhány évre – ahhoz, hogy jól tudjon „dolgozni”. Ez már néhány év elteltével „termőre”, hozamtermelőre fogható. Vagy ha tőkénk most még nincs, de rá tudjuk szánni az időt (10-15, esetleg 20-25 évet, ez az összegek nagyságától, és az elérendő, finanszírozandó céloktól függ), akkor elég ha naponta egy doboz cigi árát, pl. 1.000,- Ft-ot teszünk félre. Ebből is jó nagy vagyon gyarapodik, csak türelem és napi ezres kérdése…

Maradjunk az első példánál. Az egyösszegű befektetés – nagyon egyszerűen, hüvelykujj szabály szerint – körülbelül 5-9 évente képes a rajta lévő tőkét megkétszerezni*. Ami ma, a befektetés indításakor egymillió, az 5-9 év múlva kétmillió lesz, ha ma 10.000,- €-t fektetünk be, az 5-9 év múlva húszezer lesz, a tizenötmillió forint pedig harminc. Természetesen újabb 5-9 év elteltével ismét kétszeres tőkére számíthatunk, megint kétszereződik a befektetés értéke, feltéve, hogy nem nyúltunk hozzá.

Mihez kell 5-7, és mihez kell 8-9 év? Miért nem elég mindig 5 év? Ezekre a kérdésekre ügyfelenként, személyesen, de nagyon érthetően, testre szabottan válaszolunk.

  • Nem mindegy, hogy a befektetésre éppen pontosan 5-6 év áll rendelkezésre (a finanszírozandó célunk 5-6 év múlva jön el, és ezen nem tudunk változtatni), vagy rugalmasak tudunk lenni (rugalmas lehet a cél elérésének időpontja) a lejárati időpont idejében.
  • Nem mindegy, hogy 15-25 év távlatában tervezzük a befektetést, vagy pontosan 5, 7, és 10 évre (ahogy pl. a ma 13, 11, és 8 éves gyermekek éppen 5, 7, és 10 év múlva lesznek nagykorúak.
  • Nem mindegy, hogy milyen módosítást, rugalmasságot kell beépíteni a futamidő alatt (születik még egy gyermek, költözni kell váratlanul, többváltozós tervet készítünk, vagy esetleg baj, tragédia, nehéz évek érik a családot…).

 

Mindig pontosan, testre szabottan, minden mástól függetlenül, Ügyfél céljaira és lehetőségeire összpontosítva tervezzük az egyes pénzügyi megoldó-csomagok elemeit.)

 graf

Egyösszegű befektetés 8%-os éves növekménnyel éppen a 9. évre kétszerezi meg a tőkét jól tervezetten.

Ugyanez a tőke ha hosszabb távon, és az Ügyfél részéről rugalmasabban tervezhető, akkor éves szinten 9-11% hozammal is tervezhetünk. Pl. 10% éves növekménynél a 7. évet követő hónapokra lesz kétszereződés:

graf2

Ilyen, de ennél olykor 1-2 %-kal jobb teljesítményre is képes befektetési alapok közül jól tudunk válogatni.

Van közöttük zártvégű ingatlanalap több is, „New Energy” és hajó-befektetési alapok, valamint Nyugat-Európában szintén magas biztonsággal, kitűnő elemzési besorolással rendelkező, menedzselt vegyes, AAA és AA részvényeket, befektetési aranyat, valamint államkötvényeket is tartalmazó, jól tervezhetően működő befektetési alapok is. Egy-egy ügyfél-elemzés, tervezés során teljesen új termékelemzést és piackutatást végzünk, ezt érdemes Önnek is személyesen tesztelni…

És mi van azokkal, akiknek nem áll rendelkezésre néhány millió az első tőke elhelyezéséhez?! Hogyan lehet komoly tőkét, tőkejövedelem termelésére később befogható vagyont felépíteni? Idő és tervezés kérdése…

Mekkora összegek és milyen rendszerességgel lehetnek félretéve?

Belefér naponta egyezer forint a megtakarítási összegbe?

Megtakarítható-e havonta legalább 77,- € a családi költségvetésben?

Mindkét összeg kísértetiesen hasonlít a dohányosok és kávésok elfüstölt-eliszogatott összegeihez…, de nem akarom őket ezzel piszkálni. Elég annyi, hogy tegyenek félre szenvedélyük mellett, vagy annak csökkentésével egy épp ugyanakkora összeget!Egy „szakaszos felépítésű” tőkeszámlára.

Egy ilyen megtakarítási sorozat 19-23 év alatt képes akkorára nőni, hogy onnantól kezdve havonta 900,- és 1.000,- € közötti nyugdíj-jellegű tőkejövedelmet megtermeljen. Ebből ma akár ketten is megélhetnének…

És akkor még nem is beszéltünk a „szakaszos felépítésű” tőkeszámla és az egyösszegű befektetés együttes hatásairól, hiszen már meglévő megtakarítások is átcsoportosíthatóak (egyösszegűként), mellé nem csak a család által elképzelt összegek fektethetőek be, hanem azok az összegek is, melyeket független pénzügyi tervezésünk során „találunk” Ügyfeleinknél a kiadások, költségek, díjak faragásával…

Tegyen próbára bennünket!

*a befektetésnél feltételeztük, hogy legalább 7-10 év, de tervezhetően ennél hosszabb idő áll rendelkezésre, a befektetési termékek és szolgáltatások éves díja/költsége 1,5% alatt marad, és kamat, hozam illetve osztalék elérése esetén minden évben tőkésítik (vagy tőkésíthetjük) a kamatot, az osztalékot, valamint – pozitív árfolyamváltozás esetén – a hozamot. Értéknövekedésként éves szinten (kamat és kamatprémium esetén), illetve éves átlagban (hozam és osztalék esetén) számolhatunk 6,5 – 11 %-ot.

A befektetés tartalmával, kockázatával, biztonságával később, illetve ügyfelenként külön foglalkozunk, hiszen alig akad két egyforma befektetési portfolió, ahogy két Ügyfél sincs egyforma. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.