Mitől lehetsz gazdag, de legalábbis mitől lesz kellemes a nyugdíjad? Arról már írtam, hogy mennyire matek az egész világ. Borzasztóan egyszerű az egész:

vagyon = pénz x idő

A képlet annyit jelent, hogy a vagyon a két szorzandó bármelyikének nagysága esetén nagy lesz. Akár nagyobb összeget fektetünk be – esetleg csupán néhány évre (ez sokaknak elképzelhetetlen), akár sokáig – néhány évtizeden át – rakosgatunk kisebb összegeket, az bizony szép tőkévé gyarapodik. A kisebb összeg lehet akár néhány tízezer forint is, és egyáltalán nem kell új forrást előteremteni feltétlenül. Egy alapos pénzügyi tervezés megtalálhatja azokat a kiadásokat, felesleges költségeket, melyek megtakarításával, lefaragásával néhány tízezer forint is megmaradhat havonta. Ezeket onnantól kezdve nem felélni érdemes, hanem eltenni (hiszen eddig is megvoltunk nélkülük, nem is tudtunk róluk).

Borzolásképpen hadd írjak egy extrém ötletet!

Kávésok naponta három, de akár négy-öt kávét megisznak egy nap. Ez a belvárosban 2-300 forintba is fáj, de még automatából is 100-150 forint darabja. Képzeld el, hogy napi két-három belvárosi kávé (vagy a dohányosok bosszantására egy doboz cigi) árát félreteszed. Havi húszezer forint – jó helyre befektetve – képes 15-20 millióra nőni (20-25 év alatt, szerény 9-11% éves átlagos növekménnyel számolva). Természetesen mindenkinek testre szabható a személyes befektetési csomagja, amiből nem csak nyugdíj-kiegészítés, de a gyerekek felsőoktatási költsége, rendszeres nyaralás, vagy bármi más is finanszírozható. Ha havonta a napi 3-4 kávé és egy cigi árát is befektethetjük (1200-1500 Ft naponta, ami 440-550 ezer évente), akkor egy húszmilliós tőke megvan 17-15 év alatt is.

Mekkora tőkét kell összeraknunk? Hány évig, milyen hosszú ideig kell félretennünk? Ez attól függ, hogy mekkora vagyont szeretnénk tőkejövedelem termelésére befogni, alapos mérés, számolás, pénzügyi tervezés segítségével egészen pontosan meghatározható az összegek sorozata és időtartama.

help

Miből spórolható össze havonta néhány tízezer forint?

  • bankszámla váltás, bankszámla optimalizálása (néhány tízezer forint évente)
  • meglévő hitel(ek) átstrukturálása, kiváltása (havonta tízezrek)
  • meglévő befektetések átütemezése, célokra testreszabása (ezrek, tízezrek havonta)
  • kiadások faragása (mobiltelefonok, biztosítások, kommunikáció költségeinek faragása, tízezrekkel)
  • vállalkozói, céges megoldások (cafetéria, adó-optimalizálás, kiadáscsökkentés, stb.: százezrek évente)
  • és manapság bátran lehet állást változtatni, vagy másodállást nézni sokkal jobb jövedelemmel.

Egy húszmilliós tőke segítségével, mai értéken számított 200-250 ezer forint tőkejövedelmet lehet elérni. Ez már nagyon komoly “nyugdíj”, és akár a hivatalos nyugdíjkorhatárnál hamarabb is elkezdhetjük élvezni a kellemes éveinket.

Azt már tudjuk, hogy a nyugdíj kérdésére nincs jó állami válasz. Adjunk akkor egyéni, testre szabott választ a nyugdíjkérdésre! Néhány lehetséges javaslatunk itt olvasható, ezeket alaposan testre tudjuk szabni egy-két személyes találkozó alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.